Om Syngedrengene fra Assens – gl

Syngedrengene ved Vor Frue Kirke i Assens  på Vestfyn er Danmarks ældste drengekor og har fungeret uafbrudt siden 1856. Korets fornemmeste opgave er at deltage i alle højmes­ser og andre kirkelige handlinger i Vor Frue Kirke. Desuden giver koret ca. 20 kon­certer i Assens og andre byer.

kor_070

Syngedrengene ved Vor Frue Kirke i Assens blev grundlagt d. 1. marts 1856 og kunne således fejre 150-års jubilæum i 2006. Traditionen med syngende drenge i kirken går imidlertid helt tilbage til 1500-tallet, hvor det ligesom i andre købstæder var eleverne på latinskolen, der sang ved tjenesterne i kirkerne.

Siden 1970-erne har koret været drevet som et drenge- og mandskor efter engelsk forbillede, hvor det er falseterende herrestemmer, der synger altstemmen i koret – de såkaldte kontratenorer.

kor-med-engel

Syngedrengene består af ca. 40 drenge og unge mænd fra Assens og omegn. I koret får drengene rig lejlighed til at udvikle deres sangmæssige og musikalske talent.  At være Syngedreng kræver et tidsmæssigt engagement sammenligneligt med elitesport. De fleste drenge trives rigtig godt med de tydelige rammer og udvikler sig musikalsk, personligt og socialt. Der er et stærkt sammenhold i koret – og masser af grin, bold og hygge i pauserne.

Assens_Workshop_2

 

kor_085

 

Drengene starter i Korskolen i 3. klasse og efter et år kan de optages i selve Drenge- og mandskoret. 2-3 gange ugentligt har drengene korprøve, sangundervisning med stemmetræning og hørelære. De deltager på skift 2 søndage ud af 3 ved gudstjene­ster­ i Vor Frue Kirke.
Når stemmen går i overgang modtager drengene fortsat sangundervisning og kan derefter indtræde i korets herregruppe som kontratenorer, tenor eller bas når stemmen er klar.
Denne proces foregår fortløbende. Hele soprangruppen er udskiftet ca. hver 4. år.

tenorer

Ved siden af arbejdet i kirken er Syngedrengene meget aktive som koncertkor. Koret synger årligt ca. 20 koncerter, især rundt om på Fyn, men også lejlighedsvis i andre landsdele.

Hvert andet år tager Syngedrengene på turne til udlandet og har igennem årene været i England, Tyskland, Schweiz, Holland, Frankrig, Spanien, Italien, Sverige, Norge, Irland, Tjekkiet, Brasilien, Schweiz/Italien Canada/USA, Sri Lanka og Island. I juli 2018 går turen til Nordtyskland, hvor der bl.a. skal synges koncert i Schwerins Domkirke.

Syngedrengene ledes af Vor Frue Kirkes organist og kantor Finn Pedersen

kor_037