Om Syngedrengene fra Assens

Syngedrengene ved Vor Frue Kirke,  Assens  på Vestfyn er et firestemmigt drenge-mandskor med o. 45 sangere i 10-25 års alderen. Koret arbejder på et højt kunstnerisk niveau med et klassisk repertoire. Syngedrengenes fornemmeste opgave er at deltage i alle højmes­ser og andre kirkelige handlinger i Vor Frue Kirke. Desuden giver koret en del kon­certer i Assens og andre byer.

Koret fremstår i dag som en Sangskole med et højt pædagogisk niveau, hvor drengene gennemgår en grundig musikalsk skoling fra 2./ 3. klassetrin og frem til endt ungdomsuddannelse. Alle korets sangere modtager undervisning i solosang, musikteori og klaver. Syngedrengene udgør ”elite-sporet” i Assens Sangkraftcenter, ASK og er en væsentligt kulturel dynamo såvel i Assens Kommune som på Fyn. Koret består af ca, 24 drengesopraner og ca. 24 unge voksne herrestemmer.

Syngedrengene har fungeret uafbrudt siden 1856 og er dermed Danmarks ældste drenge-og mandskor. Traditionen med syngende drenge i kirken går imidlertid helt tilbage til 1500-tallet, hvor det ligesom i andre købstæder var eleverne på latinskolen, der sang ved tjenesterne i kirkerne.

Siden 1970-erne har koret været drevet som et drenge- og mandskor efter engelsk forbillede, hvor det er falseterende herrestemmer, der synger altstemmen i koret – de såkaldte kontratenorer. Læs videre under billederne…

At være Syngedreng kræver et tidsmæssigt engagement sammenligneligt med elitesport. De fleste drenge trives rigtig godt med de tydelige rammer og udvikler sig musikalsk, personligt og socialt. Der er et stærkt sammenhold i koret – og masser af grin, bold og hygge i pauserne.

Assens_Workshop_2

Drengene starter i Korskolen i 2./3. klasse.  Efter et år kan de optages i selve Drenge- og mandskoret. 2-3 gange ugentligt har drengene korprøve, sangundervisning med stemmetræning samt undervisning i hørelære/musikteori. De deltager på skift 2 søndage ud af 3 ved gudstjene­ster­ i Vor Frue Kirke.
Når stemmen går i overgang, modtager drengene fortsat sangundervisning og kan derefter indtræde i korets herregruppe som kontratenorer, tenor eller bas når stemmen er klar.
Denne proces foregår fortløbende. Hele soprangruppen er udskiftet ca. hver 4. år.

 

Ved siden af arbejdet i kirken er Syngedrengene aktive som koncertkor,  især på Fyn/Trekantsområdet, men også lejlighedsvis i andre landsdele.

Hvert andet år tager Syngedrengene på turne til udlandet og har igennem årene været i England, Tyskland, Schweiz, Holland, Frankrig, Spanien, Italien, Sverige, Norge, Irland, Tjekkiet, Brasilien, Schweiz/Italien Canada/USA, Sri Lanka og Island. I juli 2018 gik turen til Nordtyskland, hvor der bl.a. blev sunget i den storslåede Schwerin Domkirke.

Syngedrengene ledes af Vor Frue Kirkes organist og kantor Finn Pedersen

Læs “Sådan får man drenge til at synge”