Om Syngedrengene ved Vor Frue Kirke, Assens

Syngedrengene ved Vor Frue Kirke,  Assens  på Vestfyn er et firestemmigt drenge-mandskor med pt. 30 sangere i 10-25 års alderen. Koret arbejder på et højt kunstnerisk niveau med et repertoire hovedsageligt bestående af europæisk kirkemusik fra 15. årh. og frem.

Koret har især tre fokus-områder med på koncertprogrammet: Klassisk europæisk kirkemusik (hovedsagligt på latin, engelsk, tysk og dansk), den danske salmeskat samt de dejlige danske årstidssange.

Syngedrengenes fornemmeste opgave er at deltage i alle højmes­ser og andre kirkelige handlinger i Vor Frue Kirke. Desuden giver koret en del kon­certer i Assens og andre byer.

Som Danmarks ældste drenge-/mandskor kor har Syngedrengene ved Vor Frue Kirke i Assens en lang, ubrudt tradition for at uddanne og danne unge drenge gennem musik og korsang. Syngedrengene har fungeret uafbrudt siden 1856. Traditionen med syngende drenge i Vor Frue Kirke i Assens går imidlertid helt tilbage til 1500-tallet, hvor det ligesom i andre købstæder var eleverne på latinskolen, der sang ved tjenesterne i kirkerne.

Siden 1970-erne har koret været drevet som et drenge- og mandskor efter engelsk forbillede, hvor det er falseterende herrestemmer, der synger altstemmen i koret – de såkaldte kontratenorer. Læs videre under billederne…

[slideshow_deploy id=’2310′]

Koret fremstår i dag som en Sangskole med et højt pædagogisk niveau, hvor drengene gennemgår en grundig musikalsk skoling fra 2./ 3. klassetrin og frem til endt ungdomsuddannelse. Alle korets sangere modtager undervisning i solosang, musikteori og klaver.

Syngedrengene udgør ”elite-sporet” i Assens Sangkraftcenter, ASK og er en væsentligt kulturel dynamo såvel i Assens Kommune som på Fyn. Koret består af ca. 24 drengesopraner og ca. 24 unge voksne herrestemmer.

At være Syngedreng kræver et tidsmæssigt engagement sammenligneligt med elitesport. De fleste drenge trives rigtig godt med de tydelige rammer og udvikler sig musikalsk, personligt og socialt. Der er et stærkt sammenhold i koret – og masser af grin, bold og hygge i pauserne.

Assens_Workshop_2

Drengene starter i Korskolen i 2./3. klasse.  Efter et år kan de optages i selve Drenge- og mandskoret. 2-3 gange ugentligt har drengene korprøve, sangundervisning med stemmetræning samt undervisning i hørelære/musikteori. De deltager på skift 2 søndage ud af 3 ved gudstjene­ster­ i Vor Frue Kirke.

Når stemmen går i overgang, modtager drengene fortsat sangundervisning og kan derefter indtræde i korets herregruppe som kontratenorer, tenor eller bas når stemmen er klar.
Denne proces foregår fortløbende. Hele soprangruppen er udskiftet ca. hver 4. år.

 

Ved siden af arbejdet i kirken er Syngedrengene aktive som koncertkor,  især Fyn og Sydjylland, men også lejlighedsvis i andre landsdele.

Hvert andet år tager Syngedrengene på turné til udlandet og har igennem årene været i mange europæiske lande samt Brasilien, Canada/USA og Sri Lanka.

Optur! Næsten flyvende syngedrenge på Vestmannaeyjar

I sommeren 2020 måtte koret desværre aflyse en større koncertrejse til Argentina pga. corona-krisen. Heldigvis blev det muligt med en korrejse til Malaga i Spanien i oktober 2021, så også de yngste syngedrenge fik oplevet det fantastiske ved at rejse sammen med korkammeraterne, se nye steder, og synge koncerter langt hjemmefra.

Koncert i Vicelinkirche, Neumünster, juli 2018

Syngedrengene blev fra 1999-2021 ledet af organist og kantor Finn Pedersen, som udviklede koret til den ovenfor omtalte sangskole med en stor velfungerende frivillig organisation samt  undervisning i sang, hørelære/musikteori og klaver sideløbende med korprøver og kirkesang.

Pr. 1. februar 2022 begynder et nyt afsnit i Syngedrengenes snart 166-årige eksistens, da Morten Blichfeldt Bunk er ansat som organist og kantor ved Vor Frue Kirke og organist i Gamtofte Kirke. Morten Blickfeldt Bunk kommer fra en stilling som domkantor og organist ved Ribe Domkirke.

 

Læs “Sådan får man drenge til at synge”