Om Syngedrengene ved Vor Frue Kirke, Assens

Syngedrengene ved Vor Frue Kirke,  Assens  på Vestfyn er et firestemmigt drenge-mandskor med pt. 25 sangere i 10-28 års alderen. Koret arbejder på et højt kunstnerisk niveau med et repertoire hovedsageligt bestående af europæisk kirkemusik fra 15. årh. og frem.

Koret har især tre fokus-områder med på koncertprogrammet: Klassisk europæisk kirkemusik (hovedsagligt på latin, engelsk, tysk og dansk), den danske salmeskat samt de dejlige danske årstidssange.

Syngedrengenes fornemmeste opgave er at deltage i alle højmes­ser og andre kirkelige handlinger i Vor Frue Kirke. Desuden giver koret kon­certer i Assens og andre byer.

Som Danmarks ældste drenge-/mandskor kor har Syngedrengene ved Vor Frue Kirke i Assens en lang, ubrudt tradition for at uddanne og danne unge drenge gennem musik og korsang. Syngedrengene har fungeret uafbrudt siden 1856. Traditionen med syngende drenge i Vor Frue Kirke i Assens går imidlertid helt tilbage til 1500-tallet, hvor det ligesom i andre købstæder var eleverne på latinskolen, der sang ved tjenesterne i kirkerne.

Siden 1970-erne har koret været drevet som et drenge- og mandskor efter engelsk forbillede, hvor det er falseterende herrestemmer, der synger altstemmen i koret – de såkaldte kontratenorer.

Koret fremstår i dag som en Sangskole med et højt pædagogisk niveau, hvor drengene gennemgår en grundig musikalsk skoling fra 2./ 3. klassetrin og frem til endt ungdomsuddannelse. Alle korets sangere modtager undervisning i solosang, musikteori og klaver.

Syngedrengenes er fast tilknyttet til Assens-Gamtofte Sogne som tjenestegørende kor. Samtidig samarbejdes der med Assens Musikskole om individuel undervisning af drengene i solosang og hørelære. Igennem Assens Musikskole udgør Syngedrengene ”elite-sporet” i Assens Sangkraftcenter, ASK

At være Syngedreng kræver et tidsmæssigt engagement sammenligneligt med elitesport. De fleste drenge trives rigtig godt med de tydelige rammer og udvikler sig musikalsk, personligt og socialt. Der er et stærkt sammenhold i koret – og masser af grin, bold og hygge i pauserne.

Assens_Workshop_2

Drengene starter i Korskolen i 2./3. klasse.  Efter et år kan de optages i selve Drenge- og mandskoret. 2-3 gange ugentligt har drengene korprøve, sangundervisning med stemmetræning samt undervisning i hørelære/musikteori. De deltager på skift hver 2. søndag ved gudstjene­ster­ i Vor Frue Kirke.

Når stemmen går i overgang, fortsætter drengene deres daglige aktiviteter i koret for roligt at udvikle stemmen. Efter overgang er man herrestemme: alt/kontratenor, tenor eller bas.
Denne proces foregår fortløbende. Hele soprangruppen er udskiftet ca. hver 4. år.

 

Ved siden af arbejdet i kirken er Syngedrengene aktive som koncertkor,  især Fyn og Sydjylland, men også lejlighedsvis i andre landsdele.

Hvert 2.-3. år tager Syngedrengene på turné til udlandet og har igennem årene været i mange europæiske lande samt Brasilien, Canada/USA og Sri Lanka.

I sommeren 2020 måtte koret desværre aflyse en større koncertrejse til Argentina pga. corona-krisen. Heldigvis blev det muligt med en korrejse til Malaga i Spanien i oktober 2021, så også de yngste syngedrenge fik oplevet det fantastiske ved at rejse sammen med korkammeraterne, se nye steder, og synge koncerter langt hjemmefra.

Korleder

Syngedrengene ledes af korleder Rasmus Tofte-Hansen.

Rasmus Tofte-Hansen har i 20 år undervist i musik og tysk på Vestfyns Gymnasium, bl.a. som leder af gymnasiets kor.
Han er uddannet klassisk sanger fra Kgl. Musikkonservatorium og har studeret 2 år i London ved Opera School på Guildhall School of Music and Drama. Rasmus Tofte-Hansen er tillige tilknyttet Løgumkloster Kirkemusikskole som underviser.